sunnuntai 18. tammikuuta 2009

Sukan kantapää

Olen kuullut monen pähkäilevän kantapään tekemistä sukkaan. Siksi päätinkin laitta ohjeen, jonka olen todennut erittäin toimivaksi. Lainattu kirjasta Suomalainen sukkakirja.

Ohje:
Kantapää:
Kantapää neulotaan aina sukan 1. ja 4. puikon silmukoilla puolipatenttia tai ohjeen mukaan. Puolipatenttia neulottaessa tulee silmukkamäärän olla parillinen.

Kantatilkku:
Neulo kantatilkku edestakaisin 1. ja 4. puikon silmukoilla. Neulo kerroksia kaksi enemmän kuin kahdella puikolla on silmukoita. Jos kantatilkussa on 28 silmukkaa, pitää kerroksia neuloa 30. Tämä siksi, että kantatilkusta tulee sopivan pitkä.

Kantapojan kavennukset:
Silmukoiden jako kantapohjan kavennuksia varten:
Kantatilkun s-määrä / Jako
24 s = 8+7+7
26 s = 8+9+7
28 s = 8+11+7
30 s = 10+9+9
32 s = 10+11+9
34 s = 12+9+11
36 s = 12+11+11

Tarkastellessasi taulukkoa huomaat, että vasemmanpuoleinen ryhmä on aina parillinen, kun taas kaksi muuta ovat parittomia (huomaa, että silmukoista puuttuvat jo ensimmäiset kavennetut 2 silmukkaa). Sen lisäksi oikeanpuoleisessa ryhmässä on 1 silmukka vähemmän kuin vasemmanpuoleisessa. Tämä siksi, että kantapohjan viimeinen kavennus tulee vasemmanpuoleiseen ryhmään.

Tämä toimii näin:
Jos kantatilkussa on 28 silmukkaa: neulo työn oikealta kunnes puikoilla on 10 s, neulo ylivetämiskavennus, puikolle jää 8 s, käännä työ, nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 9 nurjaa, neulo 2 seuraavaa silmukkaa nurin yhteen (keskellä 11 s)., jäljelle jää 7 s. Käännä työ, nosta ensimmäinen s. neulomatta, neulo 8 s, ylivetämiskavennus (vasemmalla jäljellä 7 s.), käännä työ, 9 nurin, 2 seuraavaa silmukkaa nurin yhteen, käännä työ. Jatka, kunnes jäljellä on keskimmäiset 11 silmukkaa ja viimeinen kavennus on neulottu vasemalla ja lanka on vasemmassa reunassa.

Kantatilkun sivusilmukoiden nostaminen:
Jaa ensin silmukat puoliksi kahdelle puikolle ja koska silmukkamäärä on pariton (esimerkin 11 s), ota toiselle puikolle 5 ja toiselle 6 silmukkaa. Sitten aloita silmukoiden poimiminen vapaalla puikolla kantalapun vasemmasta reunasta. Ota puikolle aina reunasilmukan takareuna. Poimi kaikki reunasilmukat+1 lisäsilmukka (ettei muodostu reikää) eli esimerkissä 16 s.

Neulo poimitut silmukat oikein sillä puikolla, johon äsken siirsit 5 s. Neulo sitten 2. ja 3. puikon, eli rintapuikkojen silmukat, jolloinpääset kantatilkun oikeaan reunaan.

Poimi silmukat (poimi sille puikolle, jolle jätit kantapohjan 6 s.) Neulo poimitut ja kantapohjan silmukat, joista nyt neulot kaksi viimeistä yhteen, jolloin molemmilla kantapään puikoilla on 21 s esim. mukaan.

Kiilakavennukset:
Kiilakavennukset neulotaan oikealla 2 s oikein yhteen ja vasemmalla ylivetämiskavennuksena. Neulo kavennukset siten, että jätätä kavennuksien väliin nousevasti yhtä monta välikerrosta kuin kavennuksien lukumäärä on. Eli: 1 kavennus = 1 välikerros, 2 kavennus = 2 välikerrosta jne. kunnes kaikilla neljällä puikolla on sama silmukkamäärä.

Toivottavasti tästä ohjeesta on hyötyä jollekin.

6 kommenttia:

Fanny kirjoitti...

Kiitokset, oli hyötyä! Tuo kantatilkun sivusilmukoiden nostaminen oli mielestäni hyvin sekavasti selitetty sekä muutamassa kirjassa että useammassa nettiohjeessa, mutta tässä se tuli tarpeeksi selkeästi esitettyä minunkaltaiselleni palikalle. :)

beehive kirjoitti...

No hyvä, että tästä oli hyötyä. Moni on nimittäin miettinyt oikeaa tapaa tehdä kantapää. Minun ikäiselleni on se kyllä opetettu koulussa, mutta pääsi välillä unohtumaan.

Sohvi kirjoitti...

No hei beehive, tässä kans yks viimeksi-viidennellä-sukkaa-neulonut, joka löysi harvinaisen selkokielisen ohjeen kantapäähän täältä siun blogista! Tulin oikein henkilökohtaisesti kiittämään kun sukkapareja on syntynyt talven aikana neljät ja sehän on henkilökohtainen ennätykseni koskaan! Mainostin blogiasi omassani kun tuo sukkaohje on tosi hyvä, haittaaks se?

beehive kirjoitti...

Kiitos, mainosta vaan. Minustakin ohje on harvinaisen selvä ja toimiva. Ja eikun sukkia kutomaan :)

Anonyymi kirjoitti...

Ihana ohje. En itte osaa jakaa kantapohjan silmukoi, tiedä sit onko se hahmotushäiriöstä vai muuten vaan typeryydestä kiinni mut tää autto.
Mut pakko sanoo et tossa ohjeessa ne jaot on aina yhtä kokoa(tai silmukka määrää) pienemmälle. Siis alkaa 22 silmukkaa ja päättyy 34 silmukkaa.

beehive kirjoitti...

Kiitos palautteestasi ja mukavaa, että ohjeesta on ollut apua.

Tuosta silmukkamäärästä sen verran, että kopsasin sen mainitsemastani sukkakirjasta ja minun tekemieni sukkien kokoihin se on riittänyt. Tietysti silmukoita voi myös lisätä (tai vähentää), jos tarvis on. Oikeastaan voisin itsekin katsastaa asian.