perjantai 30. tammikuuta 2009

Nean lapaset










Virkatut lapaset 7-veljestä langasta Virkun onjeen mukaan. Kivat tuli.

Neitseelliset astiat













Ennenkuin sotken ne :)

sunnuntai 25. tammikuuta 2009

Uusi harrastus








Uusi harrastukseni on tämä posliininmaalaus. En ole ollenkaan varma, että siitä tulee kovin pysyvä harrastus, kokeilen nyt vain.

Kuitenkin isolle se meni. Teen kevään aikana kuvassa olevan astiaston, johon kuuluu 6 syvää ja matalaa lautasta, sekä 6 mukia lautasineen.

Kuvan posliinit eivät ole vielä käyneet uunissa, joten maalauskohta on matta.


Pipo Norjan ralliin


Piti vähän ottaa itseä niskasta kiinni ja satsata kuviin (niin olen ihaillut Virkun blogin kuvia) ja vähän niitä muokata. Ei ominta alaani kuitenkaan ja on paljon unohtunutkin kuvankäsittelystä.

No, nyt satsaan tästä eteenpäin.

Kirsin pipon tein hänelle pukinkonttiin, mutta koska se kutittaa häntä, niin ompelen pipoon vuorin. Kunhan innostun, kuitenkin ennen Norjan rallia.


lauantai 24. tammikuuta 2009

Laajakaista sitten lähtee

Soneran politiikka, ja mix ei muidenkin operaattoreiden, on rokottaa maaseudun asukkaita internet yhteyksien saatavuudessa ja kustannuksissa. Tämän vuoden alusta nousi laajakaistamaksu 10:llä eurolla, joka jo oli kalliimpi kaupunkien ja asutuskeskuksien hintoihin verrattuna. Pikkusen pännii.

No, meillä on kuitenkin mahdollisuus valita langaton vaihtoehto, jonka kuukausimaksu on juuri sen 10 € halvempi. Aion nyt haistattaa pitkät Soneralle ja vaihtaa tuon langattoman.

Nuapur kävi mittaamassa tänään kattavuuden ja se on ihan hyvä, joten maananataina otan puhelun MPY:lle.

Kirsin lapaset ja sukat



tiistai 20. tammikuuta 2009

Pirskatti, korini pienenee ja pienenee

vai kasvanko minä? Miten tässä nyt mahtuu makaamaan ja pomottamaan emäntää......

Ai niin, jotain taidettakin

kai pitää olla esillä.

Tämän olen tehnyt valo-varjo harjoitelmana Samuli Heimosen vetämällä kurssilla. Keskeneräiseksi se vähän jäi, mutta souwot. Pitihän minun se tehdä valmiiksi, mutta on vain jäänyt. Ehkä joskus. No jos ihan rehellinen olen, niin en ole saanut yhtäkään tekelettäni valmiiksi, siis omasta mielestäni.

Aloitin siten, että ensin mustasin hiilellä koko paperin, jonka jälkeen aloin kumittamaan muotoja esille. Hieman siitä on karissut hiiltä pois, joten samana se ei ole pysynyt.

maanantai 19. tammikuuta 2009

Kiva pipo

Tyttärenpoikani Aku halusi tämänmoisen pipon, joten toki mummi sen pojalle väsäsi.

Pipo on kudottu kaksinkertaisesta (sininen ja valkoinen) Nalle langasta. Mukavan kirjava siitä tuli ja kuulemma on lämmin.

Hasso

Hasso, Demant's Turbo, talonvahti, naurava koira, jolla on koirien adhd. Vai johtuneeko luonne syntymässä saadusta nimestä. No, turbo se nyt kuitenkin on.

Hasso on paimenkoira ja lisäksi lintu, myyrä ja hiirikoira. Linnut ovat sitä kiusanneet joten tänä talvena se päätti ottaa ohjat käsiinsä ja listi kaksi lintua. Liekö saalistusvietti iskenyt liiaksi päälle.

Sisällä kissat saavat olla suht.koht. rauhassa, mitä nyt paimennettavina, mutta ulkona ei kukaan kissa voi rauhassa kulkea, paitsi tietysti Tytti.
Kuten jo aiemmin mainitsin, niin Suti ja Hasso ovat kaveruksia.

Pääskynpoikanen jätti pesän

Ja lentoharjoitusten välillä hieman lepäili milloin auton päällä, milloin terassin aidalla.
Pääskyset ovat meidän kesäasukkaitamme. Saamme seurata läheltä niiden touhuja joka kesä.

Lintulaudan harvinaisuus

Tundraurpiainen vierailee meillä keväisin ja syksyisin. Viime keväänä saimme tämän kesyn linnun ihan kädessä kuvatuksi.

Olin siivoamassa lintulaudan alusta kun huomasin tuon hyvin maastoutuneen linnun. Luulin ensin sitä jotenkin loukkaantuneeksi, kun se lähelle mennessäni siirtyi vain muutaman metrin poispäin ja jatkoi rauhassa syömistään. Mieheni tietenkin heti tunnisti linnun, bongari kun on, ja siitä sitten kameraa hakemaan ja lintua kuvaamaan. Hyviä kuvia siitä sitten saimmekin.





Lintulaudan vierailijat

Lintujen syöttäminen on mieheni "harrastus". Lintulaudallamme käy talvisin vilinä. Kuvissa ei näy koko lintujen paljoutta, mutta niitä on parhaimmillaan lähemmäksi sata. Tuntuukin välillä, että kaikki lähialueen linnut ovat meidän pihassamme.

Lintujen syöttäminen on mieheni "harrastus". Lintulaudallamme käy talvisin vilinä. Kuvissa ei näy koko lintujen paljoutta, mutta niitä on parhaimmillaan lähemmäksi sata. Tuntuukin välillä, että kaikki lähialueen linnut ovat meidän pihassamme.

Linnunsiemeniä on tähän mennessä mennyt 125 kg ja talipalloja 72 ja 1 talitanko. Siitä voi päätellä lintujen määrän.

Linnunsiemeniä on tähän mennessä mennyt 125 kg ja talipalloja 72 ja 1 talitanko. Siitä voi päätellä lintujen määrän.






Suti



Mönkäre


Tytti





Kissojen esittely

Tytti:
vanharouva, syntynyt v. 1991 maalaistalon navettaan, josta se sitten adoptoitiin meille noin 4 viikon ikäisenä. Ei se reppana osannut edes syödä, joten toimin sen varamammana ja syötin sitä alkuun tuttipullosta.

Tytti on kokenut kovia. Noin puolivuotiaana sitä puri saksanpaimenkoira Rambo ja luulimme, että se oli Tytin loppu. Mutta ei, vaikka vatsassa oli muutama reikä, niin sisuskalut eivät olleet vahingoittuneet ja pikkuhiljaa Tytti siitä toipui. Vatsa jäi muhkuraiseksi, mutta ei haittaa.

Kerran se joutui jonkun metsäneläjän hampaisiin reissullansa ja sai päähänsä pahan haavan. Onneksi silloin oli julma pakkanen (ainakin -30), joten haava ei ollut tulehtunut, kun se parin viikon reissun jälkeen kotiutui. Luulin sen jo kuolleen kun tavan vuoksi vielä sitä huutelin, jolloin kuulin hennon äänen pellonlaidalta. Aloin kutsumaan sitä ja sieltähän se tuli, metri kerrallaan, hankea pitkin.

Nykyään se on boss. Sitä ei pomota kukaan eikä mikään. Hasson yrittäessä se lämäyttää salamannopeasti Hassoa turpiin. Joskus nuorempana se ajoi naapurin koiratkin pihaltamme.

Tytti on minun oma kaverikissani.

Mönkäre:
äitikissa, kyläluuta, ruususuu, juttelija.
Mönkäre tuli meille joskus vuonna 1999 naapurikylästä. Näin sen kerran puunostomatkalla kuikuilemassa ovenraossa ja sanoin isännälle puolileikilläni, että tuon kissa haluaisin. No, ei kauankaan, kun isäntä kaahasi mersullaan pihaamme ja toi muuassaan kissan. Kolme päivää se sitten lymyili milloin missäkin ja kävi vain yöllä tutkimusmatkoillaan. Onneksi se kesyyntyi ja siitä tuli sydänkäpy.

Nykyään se karkailee ja on poissa viikkokausia. Hirveä hätä. Mutta aina se on kuitenkin kotiin tullut ennenpitkää. Pari kertaa se on loukkaantunut reissullaan. Ensimmäisellä kerralla sillä oli 10 cm haava jalassa ja nyt toisella kertaa kantapäässä reikä, josta paistoi luu.

Mönkäre on suulas kissa. Se vastaa aina kun sille puhuu. Moikkaa aina kun sen näkee.
Hirveän suulas.

Suti:
uros, Mönkäreen poika, Hasson paras eläinkamu, halikissa.
Suti syntyi meidän olohuoneessa pentulaatikkoon v. 2000. Viisi niitä oli kaikkiaan ja Mönkäre hyvä äiti. Minä halusin jättää tuon punaisen kissan itselleni. Muut muuttivat kotoa pois, pitkin Suomea, kaksi Helsinkiin asti.

Suti on kiltti kissa. Tyttärentyttäreni Nea kantoi sitä tuntikausia molempien ollessa pieniä. Suti ei ikinä käyttänyt kynsiään, ei pyrkinyt Nean sylistä pois, kauniisti vain pyysi mouruamalla vapautusta Nean kyydistä. Nea kantoi Sutia niin kauan kunnes Suti kasvoi isoksi, eikä Nea enää jaksanut sitä kantaa.

Suti yrittää välillä pieksää vanhaa rouvaa, mutta vielä on Tytti pitänyt puolensa.
Tytti ei pidä kissoista, luulee vissiin olevansa koira :)

sunnuntai 18. tammikuuta 2009

Sukan kantapää

Olen kuullut monen pähkäilevän kantapään tekemistä sukkaan. Siksi päätinkin laitta ohjeen, jonka olen todennut erittäin toimivaksi. Lainattu kirjasta Suomalainen sukkakirja.

Ohje:
Kantapää:
Kantapää neulotaan aina sukan 1. ja 4. puikon silmukoilla puolipatenttia tai ohjeen mukaan. Puolipatenttia neulottaessa tulee silmukkamäärän olla parillinen.

Kantatilkku:
Neulo kantatilkku edestakaisin 1. ja 4. puikon silmukoilla. Neulo kerroksia kaksi enemmän kuin kahdella puikolla on silmukoita. Jos kantatilkussa on 28 silmukkaa, pitää kerroksia neuloa 30. Tämä siksi, että kantatilkusta tulee sopivan pitkä.

Kantapojan kavennukset:
Silmukoiden jako kantapohjan kavennuksia varten:
Kantatilkun s-määrä / Jako
24 s = 8+7+7
26 s = 8+9+7
28 s = 8+11+7
30 s = 10+9+9
32 s = 10+11+9
34 s = 12+9+11
36 s = 12+11+11

Tarkastellessasi taulukkoa huomaat, että vasemmanpuoleinen ryhmä on aina parillinen, kun taas kaksi muuta ovat parittomia (huomaa, että silmukoista puuttuvat jo ensimmäiset kavennetut 2 silmukkaa). Sen lisäksi oikeanpuoleisessa ryhmässä on 1 silmukka vähemmän kuin vasemmanpuoleisessa. Tämä siksi, että kantapohjan viimeinen kavennus tulee vasemmanpuoleiseen ryhmään.

Tämä toimii näin:
Jos kantatilkussa on 28 silmukkaa: neulo työn oikealta kunnes puikoilla on 10 s, neulo ylivetämiskavennus, puikolle jää 8 s, käännä työ, nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 9 nurjaa, neulo 2 seuraavaa silmukkaa nurin yhteen (keskellä 11 s)., jäljelle jää 7 s. Käännä työ, nosta ensimmäinen s. neulomatta, neulo 8 s, ylivetämiskavennus (vasemmalla jäljellä 7 s.), käännä työ, 9 nurin, 2 seuraavaa silmukkaa nurin yhteen, käännä työ. Jatka, kunnes jäljellä on keskimmäiset 11 silmukkaa ja viimeinen kavennus on neulottu vasemalla ja lanka on vasemmassa reunassa.

Kantatilkun sivusilmukoiden nostaminen:
Jaa ensin silmukat puoliksi kahdelle puikolle ja koska silmukkamäärä on pariton (esimerkin 11 s), ota toiselle puikolle 5 ja toiselle 6 silmukkaa. Sitten aloita silmukoiden poimiminen vapaalla puikolla kantalapun vasemmasta reunasta. Ota puikolle aina reunasilmukan takareuna. Poimi kaikki reunasilmukat+1 lisäsilmukka (ettei muodostu reikää) eli esimerkissä 16 s.

Neulo poimitut silmukat oikein sillä puikolla, johon äsken siirsit 5 s. Neulo sitten 2. ja 3. puikon, eli rintapuikkojen silmukat, jolloinpääset kantatilkun oikeaan reunaan.

Poimi silmukat (poimi sille puikolle, jolle jätit kantapohjan 6 s.) Neulo poimitut ja kantapohjan silmukat, joista nyt neulot kaksi viimeistä yhteen, jolloin molemmilla kantapään puikoilla on 21 s esim. mukaan.

Kiilakavennukset:
Kiilakavennukset neulotaan oikealla 2 s oikein yhteen ja vasemmalla ylivetämiskavennuksena. Neulo kavennukset siten, että jätätä kavennuksien väliin nousevasti yhtä monta välikerrosta kuin kavennuksien lukumäärä on. Eli: 1 kavennus = 1 välikerros, 2 kavennus = 2 välikerrosta jne. kunnes kaikilla neljällä puikolla on sama silmukkamäärä.

Toivottavasti tästä ohjeesta on hyötyä jollekin.

keskiviikko 14. tammikuuta 2009

Chevalier lapaset luonnonvalkoisena

Nämä lapaset saa vanhin tyttäreni Kirsi, joka on lähdössä ensi kuussa Norjan ralliin. Samanmoiset sukat kun vielä kerkeisi tekemään.

Lanka: Novita Bambino

maanantai 12. tammikuuta 2009

Uusi ilme blogiin

Vanha alkoi jo kyllästyttämään :)

Ajattelin tässä joku päivä, kunhan innostun, tehdä tästä ihan "omanäköiseni". Jotain omaa banneriin ym. Nyt on vain keskityttävä vähän muihin juttuihin, kuten kutomiseen :)

Kissoista en ole vielä maininnut (?) mitään. Pitää tehdä ihan oma osionsa kissoille. Suuren suuri siitä ei tule, nehän vain syövät ja makaavat. Makuupaikat ja asennot ovat kuitenkin aika mielenkiintoisia. Niistä on muutama kuvakin olemassa, joten kunhan innostun.

Dooris voi oikein hyvin. Syö, haisee ja lihoo. Luuviuluhan se olikin tässä välillä. Jokainen päviä on kallisarvoinen Kulin (Dooris) kanssa, hajuineen päivineen.

Kaikenlaista uutta kuviota on tulossa tässä lähiaikoina...ihan jännittää.

lauantai 10. tammikuuta 2009

Virkatut lapaset

Tämä virkattujen lapasten ohje oli ensin aika hankala oppia. Tuo kohopylväs ja X-kohopylväs teettivät ensi töitä, mutta heti kun ne opin, niin lapaset syntyivät alta aikayksikön.

Nämä lapaset olen virkannut Novita 7veljes-langasta. Toiset virkkasin Novita Wool-langasta ja niistä tuli paljon pienemmät. Sopivat pienen naisen tai tytön käteen.

Ojeen löysin Virkun blogista. Kiittäen kumarran hienosta ohjeesta.
Oma kommentti: Olen virkannut hieman pehmeämmät lapaset alpakkalangasta herkästi kutiaville. Niistä tulee hieman pienemmät, mutta ovat lämpimät.

Virkatut lapaset, ohje (Virkun blogi on salasanan takana, joten laitan tämän ohjeen esille. Jos se ei ole soveliasta, niin saan varmaan siitä noottia ja jos niin käy, niin poistan ohjeen.)
Lanka: Seitsemän Veljestä, n. 140 g
Koukku: 3,5
Koko: Naisten keskikokoinen koura
Lyhenteet:
kjs: ketjusilmukka
ks: kiinteä silmukka
p: pylväs
kp: kohopylväs . Pylväs, joka virkataan edellisen kerroksen pylvään alta koukaten.
KPX: Kaksi kohopylvästä (huom. KPX = kaksi KP:stä), jotka virkataan X- muotoon.
Eli virkataan yksi kohopylväs jättäen yksi silmukka väliin,
jonka jälkeen virkataan kohopylväs edelliseen, väliin jätettyyn silmukkaan.


Virkkaa aika löyhästi aloitusketjuksi 34 kjs. Sulje renkaaksi ps:lla. Työ etenee spiraalina, tällöin ei muodostu ikävän näköistä kerroksenvaihtumiskohtaa.
1 - 3. krs: 34 p
4. krs: 17 x KPX
5-6. krs: 34 kp
7. krs: 17 x KPX
8-9. krs: 34 kp
10. krs: 17 x KPX
11 - 12. krs: 34 kp
13. krs: 9 KPX (kämmenselkä), 16 kp (kämmen)
14. krs: Lisäys 2 p, 18 kp, lisäys 2 p, 16 kp
15. krs: 38 kp, lisäys 1 p
16. krs: 11 KPX, lisäys 1 p, 17 kp
17 - 18. krs: 40 kp (kämmenselkä 22 kp, kämmen 18 kp)
19. krs: 11 KPX, 6 kjs, 12 kp:stä joista ensimmäinen kiinnitetään 7:teen kp:seen koukusta lukien.
20. krs: 22 kp, 6 p, 12 kp
21. krs: 40 kp
22. krs: 11 KPX, 18 kp
23 - 24. krs: 40 kp
25: 11 KPX, 18 kp
26 - 27. krs: 40 kp
28: 11 KPX, kavennus 2 kp:stä yhteen, 14 kp, kavennus 2 kp:stä yhteen.
29. krs: Kavennus 2 x 2 kp:stä yhteen, 14 kp, kavennus 2 x 2 kp:stä yhteen, 16 kp.
30. krs: 34 kp
31. krs: 9 KPX, 16 kp
32 - 33. krs: 34 kp
34. krs: 9 KPX, 16 kp
35 - 36. krs: 34 kp
37. krs: Koko kerros toistaen kavennusta 2 kp yhteen (jää 17 kp:tä)
38. krs: Ks:lla kavennus 2 kp yhteen, toista koko kerros.
Katkaise lanka ja kiristä neulalla ja langalla jäljelle jäänyt reikä umpeen.
Peukalo: 17 kp:stä peukaloreiän ympärille. Jatka 17 kp:n voimin niin kauan kun peukalosi pää ja lapasen peukun pää on suunnilleen tasan.
Kavennuskerros 1: 2 kp:stä yhteen toistaen koko kerroksen ajan.
Kavennuskerros 2: 2 kp:stä yhteen ks:lla toistaen koko kerroksen ajan.
Katkaise lanka ja kiristä neulalla ja langalla jäljelle jäänyt reikä umpeen.
Tee toinen lapanen vastaavasti, peilikuvana.
Päättele langanpäät ja koristele lapasten suuaukot haluamallasi tavalla. Näissä lapasissa rapuvirkattu reunus.

Chevalier lapaset

Löysin lapaset, jotka oli ihan pakko kutoa. Että se siitä paussista.

Nämä lapaset ovat mustat, vaikka eivät siltä näytä. Aika isot niistä tuli. Miehen isot lapaset.

Ohjeesta poiketen tein nämä kaksinkertaisella Novita Wool langalla ja 4:n puikoilla. Seuraavat teen kaksinkertaisella Novita Bambino langalla ja 3,5:n puikoilla.

Ohjeen sain MadeByMyself-blogista, josta kaunis kiitos. Ihanat lapaset. Sukat ovat seuraavana vuorossa.

torstai 1. tammikuuta 2009

Vuosi 2009

Joulu tuli ja meni. Samoin Uusi Vuosi. En sitten kerennyt niitä kuvia tekeleistäni ottamaan. Tein kuitenkin 6 pipoa, 3 lapaset ja 2 sormikkaat. Ihan olivat pidettyjä.

Kiitän mukavista malleista blogiporukkaa.
Nyt tuntuu siltä, ettei ihan heti viitsi puikkoihin tarttua (niin joo).
Alkuvuosi menee sihteerin ja kirjanpidon velvollisuuksia hoitaessa.

Toivotan kaikille tapahtumarikasta vuotta 2009!